Renk: Mavi, Turuncu, Siyah, Renksiz, Kırmızı(Yakut)
Mohs(Sertlik derecesi): 9
Bulunduğu Ülkeler: Sri Lanka, Kamboçya, Tanzanya, Madagaskar
Ay: Eylül
Valeria Pırlanta’nın bugünkü değerli taşlar blogunda Safir var. Tarihteki öneminden günümüzdeki kullanım alanlarına, hangi tür safirin değerli olduğundan gerçeği ile sahtesinin nasıl ayırt edileceğine dair dolu dolu bir safir yazısını Valeria Pırlanta olarak sizler için hazırladık. Tarihi boyunca birçok medeniyet için en kıymetli taşlar arasında görülen, farklı farklı faydaları olduğu inanışıyla hep en değerli mücevherlerde kullanılan yahut kullanıldığı mücevheri değerli kılan bir taş safir. Antik Yunan’da kahinler kendilerine yol gösterdiğine inandıkları için, Orta ve Uzak Asya’da budistler manevi inkişafa ulaşmak, erken Hristiyanlık döneminde krallar ayin yüzüklerinde kötü ruhlardan korunmak için hep safir tercih ettiler. Orta Çağ’da lordlar safiri bir zenginlik göstergesi olarak en değerli mücevherlerinde kullandılar. Modern zamanlarda ise Prens Charles Prenses Diana’ya 12 karatlık bir safir yüzükle evlilik teklifi edince kraliyet aşkının temsili haline geldi. Annesinden kendisine miras kalan bu safir yüzükle 2010 yılında Kate Middleton’a evlilik teklifi eden Prens William safirin kraliyet geleneğindeki yerini bir kere daha sağlamlaştırmış oldu.
Aliminyum Korindon elmastan sonraki en sert doğal taş grubunu oluşturan taşlara verilen isimdir, bu taşlardan birisi safirken diğeri yakuttur. Bu iki taşın da kimyasal özellikleri temel olarak ayrı iken renk oluşumundaki farklılıklardan dolayı mavi ve diğer renklerdekilere safir kırmızı olanına ise yakut denir. Pırlanta, Zümrüt, Safir ve yakuttan oluşan en kıymetli dörtlünün ikisi aynı mineralden yani Aliminyum Korindon’undan oluşur.
Safir Nerelerde Bulunur?
Safir coğrafi keşiflerden önce genellikle Hindistan’ın Cammu-Keşmir bölgesinde, Myanmar’da, Sri Lanka’da ve Tayland’da bulunurken keşiflerden sonra Avustralya’da ve Madagascar’da çok geniş safir madeni yataklarına ulaşılmıştır. Yeni madenlerin keşfine rağmen talebin de arza bağlı olarak artmasıyla safirin kıymeti azalmamış aksine madenlerin yavaş yavaş tükenmesi sebebiyle kaliteli safire ulaşım azalmıştır bu sebeple safirin kıymeti günden güne artmaktadır. Bu durumu daha açık bir şekilde açıklamak için ametistin değer kaybını örnek verebiliriz. Eski Yunan’dan Bizans’a ve Osmanlı’ya kadar en kıymetli taşlar arasında görülen Ametist, 19. Yüzyılda Brezilya’da geniş ametist yataklarının bulunmasıyla güzelliği itibariyle hala değerli olsa da maddi olarak kıymeti ciddi oranda azalmıştır. Safir ise 1902’den itibaren labaratuvar ortamında yapımına başlanmış olsa da hiçbir zaman değerini kaybetmemiş, yukarıda belirttiğimiz üzere kıymetini günden güne artırmıştır.
Safirin Kıymetlisi Nasıl Anlaşılır?
Safirin kıymetini anlamamız için 3 farklı gösterge vardır, bunlar ağırlık, renk, ve ton olarak ayrılır. Bunlar birbirinden bağımsız değerlendirildiğinde hataya sebep olabilir. Üç faktörü de birbiriyle bağıntılı incelemek gerekir. Safirin mavi olanı en değerlisidir fakat mavi safir de renk tonu ve doygunluğuna göre değeri artıp azalabilir. Renk koyulaştıkça safirin kıymeti azalırken berraklaştıkça değeri artar fakat koyu bir 10 karat safir berrak bir 1 karat safirden kıymetli olabilir. Genelde ülkemizde 0.10-2.00 karat arasındaki safirler kullanıldığı için berrak safirin kıymeti koyu safirin kıymetinden daha fazladır.
Öte yandan turuncu safirlerin berrak olanları ortalama doygunluk ve tonda bir mavi safirden kıymetli olabilir. Özellikle Padparadscha diye adlandırılan ve turuncu-pembe renklerinde değişkenlik gösteren safir türü çok kıymetli bir safir türüdür.
En değerli dörtlünün mavisi safir taşı Valeria Pırlanta olarak en favori taşlarımızdan birisidir. Fiyatı çok yüksek olduğu için Naturel Difüzyon denilen işleme tabi tutulmuş safirleri de zaman zaman ürünlerimizde kullanıyoruz. Peki Naturel Difüzyon nedir? Rengi koyu olan safirin teknoloji yardımıyla ısı ve basınç uygulanması sonucunda renginin berraklaşmasını sağlar. Safirin kimyasal dokusuna zarar vermeyen bu işlem koyu renk partiküllerini ayrıştırmaya yarar. Fiyat olarak daha avantajlı olduğu için Naturel Difüzyon safir ülkemizde sıklıkla tercih edilir.
Safir hakkındaki Valeria Pırlanta blogumuzun devam yazısında safir nasıl sahtesinden ayırt edilir sizlere anlatacağız. Valeria Pırlanta’yı takipte kalın!